[mc4wp_form id="5389"]

[Video] Tarte Tatin sa šljivama

YouTube video player

Znate li priču o Tarte Tatinu? Naime, krajem 19. stoljeća, u Francuskoj su sestre Tatin od roditelja naslijedile hotel – Caroline je bila zadužena za poslovanje, a Stephanie za kuhanje. Bila je odlična kuharica, a njezina pita od jabuka već je bila poznata. No Stephanie je bila poznata kao malo smušena i jednog je dana napravila grešku prilikom pečenja svoje ukusne pite. Nije potpuno jasno što je pošlo po krivu, no rezultiralo je time da je Stephanie jabuke, koje je karamelizirala kao i inače, samo prekrila komadom tijesta i ubacila u pećnicu. Kako bi prikrila svoju pogrešku, izokrenula je kolač na tanjur i poslužila ga vruć – a gosti hotela bili su oduševljeni :) 

Tarte Tatin je jedan od onih toliko jednostavnih kolača koji svu aromu dobivaju iz voća i šećera koji se zajedno karameliziraju u putru. Odličan je od jabuka ili krušaka, no ovaj puta sam ga radila od šljiva kojima uvijek volim dodati malo cimeta jer im pojača okus – pogotovo sad, van sezone (inače ih baš ne kupujem usred proljeća, ali igrom slučaja imala sam ih hrpu doma…). Šljive su i inače jedno od najpogodnijeg voća na kolače jer upravo kad su kuhane ili pečene one zasjaju punim sjajem i zamirišu punom aromom. 

No, bez obzira na to koje voće odaberete, s ovim kolačem nećete pogriješiti. Također, možete se odlučiti za verziju s lisnatim ili prhkim tijestom, na vama je – a upute za pripremu su potpuno iste. Samo, naravno, morate napraviti prhko tijesto :) Kako? Pogledajte ovdje

 

Iiiii, još zadnje – snimila sam vam i mali video receptić da vam bude lakše pripremati ovaj kolačić. Ako želie primati obavijesti o novo objavljenim receptima, pozivam vas da se pretplatite na moj YouTube kanal :) A možete se zapisati i ovdje uz recept na listu za primanje newslettera. A možete me zapratiti i na Facebooku i na Instagramu. Svuda sam. I puno kuham ;) 

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Nema komentara