[mc4wp_form id="5389"]

Osnovni recepti za razne vrste krema

Kao i sve, tako i kulinarstvo ima svoje osnove. Da biste bili uspješniji u kuhanju, dobro je znati osnovne recepte za tijesta, kreme, umake… Jer je onda puno lakše improvizirati, igrati se i raditi svoje verzije kolača. Odlučila sam na jednom mjestu okupiti sve osnovne recepte, no kad ih pročitate, vidjet ćete da se moji recepti često razlikuju – što je upravo rezultat mog kreativnog procesa u kuhinji. Ono što volim. Pravila su tu da se krše :)

Već sam s vama podijelila osnovne recepte za razne vrste tijesta, a sada su na redu kreme – pa krenimo redom:

1. slastičarska krema

Slastičarska krema je osnovna krema od mlijeka, jaja i vanilije koja se može nadograđivati raznim dodacima. Osnovni recept glasi: 

500 ml mlijeka
1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
100 g šećera
4 žumanjka
50 g škrobnog brašna

Upute za pripremu: 
Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml, a ostalo stavite u zdjelu zajedno sa sjemenkama iz mahune vanilije ili ekstraktom i zagrijte do vrenja. Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke sa ostatkom mlijeka dok ne dobijete jednoličnu pastu. Kada mlijeko zavrijte, dio mlijeka ulijte u pastu od jaja i brzo promiješajte, a zatim tu smjesu prebacite u lonac sa vrelim mlijekom brzo miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete gustoću pudinga. Vruću kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladite. Ako želite laganiju kremu, u hladnu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Na mom blogu (još) nema recepata sa slastičarskom kremom, no radila sam je u verziji sa želatinom i slatkim vrhnjem u Nevinoj akvarel torti. a nešto slično i u Krem piti a ne šniti.  

2. chantilly krema

Chantilly krema je najjednostavnija krema od slatkog vrhnja i vanilije. Koristi se najčešće kod izrade Pavlove torte ili kao dodatak težim desertima poput brownieja. Osnovni recept glasi: 

500 ml vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta vanilije
2-3 žlice šećera u prahu

Upute za pripremu: 
Dobro ohlađeno vrhnje za šlag izmiksajte na najvećoj brzini kako biste dobili mek, kremast šlag. Pjenjačom ili špatulom umiješajte vaniliju i šećer. Ohladite. 

Recepti sa chantilly kremom na mom blogu zapravo ne postoje, no često je koristim kad radim Pavlovu ili brownie tortu

3. čokoladni ganache

Čokoladni ganache je svima omiljena čokoladna krema zbog svoje jednostavnosti i brzine. Uobičajeno se radi samo sa vrhnjem za šlag i čokoladom, no ja je često radim i s krem sirom, kiselim vrhnjem ili mileramom umjesto slatkog vrhnja. Osnovni recept glasi: 

Zagrijte 500 ml vrhnja za šlag gotovo do vrenja. Prelijte ga preko 500 g sitno sjeckane tamne čokolade, ostavite da odstoji 2 minute, a zatim sve dobro promiješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ohladite do sobne temperature, a zatim stavite u hladnjak da se stisne. 

Ganache može imati razne varijacije pa tako: 
– možete u vrhnje dodati malo brandyja, ruma ili nekog drugog alkohola
– u vrhnje kod zagrijavanja možete dodati korisu naranče za bolju aromu
– hladni ganache možete izmiksati u mousse
– već sam spomenula da vrhnje možete zamijeniti kiselim vrhnjem, mileramom ili krem sirom – u tom slučaju uopće neće biti potrebno hlađenje jer je ganache odmah gust i spreman za korištenje. Ako radite s krem sirom, smanjite količinu čokolade za 30-40%. 
– ako koristite bijelu čokoladu, povećajte količinu čokolade u odnosu na vrhnje za 50%

Na blogu ima jako puno recepata za ganacheom u raznim varijacijama, a ovo su neki: 
Snickers torta
Cupcakes od kokosa i limete
Čokoladno čokoladna rolada
Mini pite s karamelom i čokoladom

4. bavarska krema

Bavarska krema je vrlo slična slastičarskoj, no radi se sa želatinom umjesto škroba i ima aromu ruma. Osnovni recept glasi: 

250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
80 g šećera
3 žumanjka
1 žlica ruma
10 g želatine u listićima
200 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:
Želatinu u listićima namočite u hladnoj vodi. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu. Mlijeko zagrijte do vrenja zajedno s rumom i vanilijom. Kad mlijeko zakuha, malu količinu usipajte u žumanjke i promiješajte, a zatim sve to zajedno usipajte u mlijeko i stalno miješajući kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (oko 5-7 min). Tada maknite s vatre i umiješajte dobro ocijeđenu želatinu. Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje kremu i ohladite. Umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

Na blogu su dva recepta s ovom kremom: 
Beze torta s bavarskom kremom i borovnicama
Košarice s bavarskom kremom i borovnicama

5. čokoladna krema

Čokoladna krema kakvu ja koristim u svojim kolačima radi se na bazi slastičarske rkeme kojoj se dodaje čokolada i tučeno vrhnje, a ponekad i želatina. Tako se dobije čvrsta, postojana, a opet lagana krema koja je idealna kao punjenje za torte. Znači, osnovni recept bi bio: 

recept za slastičarsku kremu
300 g tamne čokolade
10 g želatine u listićima (ili bez)
300 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu: 
Spremite slastičarsku kremu po uputama. Ako koristite želatinu, namočite je u hladnoj vodi 10 minuta. Želatinu ocijedite i dodajte vrućoj slastičarskoj kremi nakon što ste je maknuli s vatre. Promiješajte dok se potpuno ne otopi. Sada u kremu umiješajte sitno sjeckanu čokoladu i promiješajte dok se sva ne otopi. Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme, a kad se ohladi, kremu izmiksajte te u nju dodajte tučeno vrhnje za šlag. 

Recepti kod kojih koristim ovaku kremu: 
Čokoladna torta

6. swiss meringue buttercream

Svi već znate koliko volim swiss meringue buttercream i to mi je apsolutno omiljena krema za ukrašavanje torti. Postojana, čvrsta, vrlo ukusna i relativno lagana. Odlično podnosi bojanje prehrambenim bojama u gelu i prahu, čak i onim vodenima ako se ne stavlja previše. Osnovni recept glasi: 

4 bjelanjka
175 g šećera
175 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije

Upute za pripremu: 
Bjelanjke, sol i šećer stavite u duboku metalnu zdjelu pa kuhajte na pari (znači: zavrijte malo vode u zdjeli, ovu s bjelanjcima stavite na vrh nje tako da ne dodiruje vodu) uz stalno miješanje pjenjačom sve dok se šećer ne otopi. Zatim zdjelu skinite s pare, obrišite je pa miksajte na najvećoj brzini dok ne postignete sjajni šaum koji se ohladio. Zatim umiješajte narezani maslac na sobnoj temperaturi i vaniliju, miksajte oko 6-8 minuta, sve dok ne dobijete konzistentnu, svilenkastu kremu. Krema će se i odvajati i grudati i svašta, ali uporno miksajte, sve će se na kraju lijepo spojiti i bit će gusta i svilenkasta.

Recepti u kojima koristim ovu kremu: 
Nevina druga torta
Pahuljasti cupcakes od vanilije
I većina mojih ostaih torti

7. buttercream (krema od maslaca)

Krema od maslaca je krema koju nikad ne koristim, no vani je izuzetno popularna, Amerikanci je jednostavno obožavaju i sve rade s njom – cupcakese, torte, bilo koje ‘frostinge’. Meni osobno je prejaka i premasna, no ako se napravi zaista kako treba, može biti vrlo ukusna. Koristila sam je samo jednom, kad sam tradila tortu za alergičare i tada sam umjesto maslaca morala koristiti margarin – i  s obzirom na okolnosti (a te okolnosti se zovu margarin), zaista sam zadovoljna kako je ispala. Osnovni recept: 

250 g margarina za kreme ili maslaca
450 g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica mlijeka

Upute za pripremu: 
Maslac ili margarin na sobnoj temperaturi izmiksajte na najvećoj brzini dok ne postane blijed i pahuljast – oko 5-6 minuta. Zatim polako, u tri navrata dodavajte šećer u prahu i pri tome pri svakom dodavanju smanjite brzinu miksanja, a zatim povećajte kad se šećer inkorporira. Miksajte dugo, oko 10 minuta na najvećoj brzini, sve dok krema ne postane skroz lagana. Na kraju dodajte mlijeko i vaniliju i još 2-3 min promiksajte dok ne postane sve skroz lagano i blijedo. Krema vam mora biti gotovo bijela. Koristite odmah, a ako je hladite, prije korištenja je ponovno izmiksajte. 

8. krema od krem sira

Ova je krema jako popularna vani također, no oni je rade s maslacem da bi bila postojanija. Ja osobno izbjegavam maslac i koristim samo šećer, vaniliju, sir i vrhnje za šlag i tako mi je jako fina. Umjesto krem sira možete staviti mascarpone ili skutu (ricottu), a možete je obogatiti i aromama ili koricom naranče/limuna. Osnovni recept: 

400 g krem sira, mascarponea ili ricotte
100 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
400 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu: 
Pomiješajte sir, šećer i vaniliju (sjemenke ili ekstrakt). Dodajte hladno vrhnje za šlag pa sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete željenu gustoću – kremastu, čvrstu kremu. Ohladite. Alternativa je da vrhnje izmiksate zasebno i onda umiješate u sir – ukoliko se bojite da vam se vrhnje neće izmiksati (no to ne bi trebalo biti slučaj ako je vrhnje vrlo hladno). 

Ovu sam kremu koristila za sljedeće recepte: 
Torta od rogača
Cimerova torta
Kolač od mrkve

9. lemon curd

Lemon curd je jedna od omiljenih mi krema, a može se raditi i od drugačijeg voća – npr. limete, naranče, bobica… Super se nadograđuje slatkim vrhnjem za mousse ili pečenom meringom pa je odličan kao punjenje za macaronse, a super je i kao namaz na kruhu, palačinkama ili vaflima. Osnovni recept: 

6 žumanjaka
200 ml soka od limuna + korica (to je oko 3 limuna)
250 g šećera
80 g maslaca

Upute za pripremu: 
Sve sastojke osim maslaca kuhajte na najmanjoj mogućoj vatri ili na pari uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete gustu smjesu nalik majonezi. Morate stalno miješati kako vam se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Skinite s vatre i umiješajte maslac, a zatim kremu prebacite u steriliziranu staklenku, poklopite i ohladite do sobne temperature. Držite u hladnjaku, a nakon otvaranja potrošite u roku 2 tjedna.  

Koristila sam ga u raznim verzijama: 
Rolice s lješnjacima i limunom
Pita od limuna
Muffini s ribiz curdom
Krema od limete

10. jednostavni čokoladni mousse

Mislim da je ovo recept koji apsolutno najviše koristim jer je ova krema toliko super i toliko brza da nije uopće potrebno petljati s nekim kompliciranijim receptima. Koristim ga u verziji s tamnom i bijelom čokoladom, s time da za bijelu omjer je 1:1, a za tamnu 1:2 u korist vrhnja. Znači: 

500 ml vrhnja za šlag
250 g tamne čokolade ili 500 g bijele čokolade

Upute za pripremu: 
Čokoladu otopite i malo prohladite. Hladno vrhnje za šlag izmiksajte dok ne dobijete kremasti, ne prečvrsti šlag. Špatulom lagano umiješajte šlag u čokoladu, pazeći da miješate lagano kako bi se čokolad au procesu odmah hladila i kako ne bi otopila vrhnje. I to je to :)

Koristila sam je mnogo, evo nekoliko primjera:
Crumble od jagoda s mousseom od čokolade
Dvostruko čokoladna beze torta
Kokos čoko mousse torta
Mousse torta od čokolade, karamela i mascarponea

To je to, okvirni pregled onoga što ja najviše koristim u kuhanju. Naravno da tu ima još krema koje nisu obrađene, no mislim da je ovo dovoljno za početak. S ovim receptima nećete pogriješiti, no vidite i iz mojih primjera da se svakako možete i poigrati sa sastojcima i dodacima. Uživajte! 

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

50 Comments
  • martina
    10 listopada, 2016

    Hvala ti sto postojis….<3

  • iva
    13 listopada, 2016

    svaka čast!! ja se po netu skroz izgubim dok tražim razlike među kremama i dok nađem kremu koja bi mi odgovarala za tortu/kolač.. puno puno si pomogla! =)))

  • Irena
    14 listopada, 2016

    Da li imate recept kako uklopiti bavarsku kremu u neku običnu tortu?

    • Matejka_Like Chocolate
      14 listopada, 2016

      Kako god zelite, izaberite biskvit koji mislite da bi odgovarao (obican zuti ili npr od kokosa…) i nafilajte ga bavarskom kremom, a okolo predlazem da koristite neku drugu kremu. Bavarska je super ali posto ima zelatine nije bas pogodna za premazivanje. Javite ako nisam dobro shvatila pitanje :)

  • Cukrica04
    26 listopada, 2016

    Jako, jako korisna objava, kako znalcima tako i onima koji nisu vjesti u slasticarstvu!

  • dubravko
    3 veljače, 2017

    inače sam kuhar ,pa istražujem slastičarstvo, zanima me orginalni recept za tiramisu dali u njega ide suho voče i npr bademi ili neki orašari? i da bi se trebao staviti u neku posudu koja slići na neku vrstu kible za recimo šato naravno keramičku a ne kao što se kod nas radi industrijalizirano u ravnu posudu da kolač ima neku formu za posluživanje, jer ovako je dobar ali mi djeluje nekako preobično. i ide li umjesto ruma amareto. ako razumijete što želim zaključiti… a ostalo što ste napisali sve pohvale…

    • Matejka_Like Chocolate
      3 veljače, 2017

      HVala puno na lijepim riječima :) Ja nisam slastičar nego čisti amater, a nisam istraživala tiramisu jer ne pijem kavu niti volim kolače s kavom – pa nažalost ne znam odgovoriti na vaša pitanja. Možda da se obratite kolegici Andrei s bloga Cukar ili možda nekome od profesionalnih slastičara?

    • Kamelija
      18 lipnja, 2018

      Nisam profesional, vec potpuni amater. Radim tiramisu sa bademima, odnosno listicima badema ili gotovim keksicama od badema. Tiramisu ispada “mrak” ! Koristim u kavu amareto. Znam dodati”pijane” visnje, a i višne iz kompota, a od bijele cokolade i samog kompota kuham kremu, koju dodajem u takav tiramisu umijesto krem-sira.

  • Maja
    5 ožujka, 2017

    POzdrav,

    Možeš li mi reći koje slatko vrhnje koristiš za ganach?

    Hvala ti :)

    • Matejka_Like Chocolate
      5 ožujka, 2017

      Bilo koje mlijecno vrhnje: Dukat, Vindija, ono iz Lidla, Meggle… Bitno je samo da je mlijecna mast, a ne biljna

      • Angela
        14 ožujka, 2017

        Da li u svim navedenim receptima za kreme koristite samo mliječna vrhnja?
        Hvala :)

  • petra
    16 ožujka, 2017

    Imam pitanje. Trebam radit jednu finu kremu za talijansku krempitu u koju ide slatko vrhnje. Zanima me koliko trebam izmiksat to vrhnje? Da li trebam izmiksat ga napola i onda spojiti sa kremom ili trebam do kraja istuc i onda spojiti? Unaprijed hvala

    • Matejka_Like Chocolate
      16 ožujka, 2017

      To ovisi kako spajate kreme – ako ih spajte špatulom ili pjenjačom, onda možete iozmiksati vrhnje do kraja, a ako ih spajate mikserom, onda izmiksajte do 70% Također, pazite da su obje kreme hladne kad ih spajate. Sretno!

  • Danijela
    14 travnja, 2017

    Pozdrav,trebala bi vas savjet…ukrasavala bi tortu s bjelom ganache kremom,torta je promjera 26cm,pa bi me zanimalo koja kolicina slatkog vrhnja i bijele čokolade bi trebala? Puno hvala.

    • Matejka_likechocolate
      14 travnja, 2017

      Pozdrav, ne znam tocno ali mislim da bi 300 ml vrhnja trebalo biti ok, s 400-450 g bihele cokolade… Da dobijete onako ok debljinu i nista ne proviruje. Ala ganache je super, mozete napraviti od manje kolicine pa ako van fali brzo smjesate novu turu

      • Marina
        23 lipnja, 2020

        Dan,imam pitanje u vezi Swiss meringue buttercream,ova količina koju pravite sa 3 bjelanjaka je li to dovoljno za obložiti 2 torte(fi 18 i 26) ili treba dupla doza?

        • Matejka_Like Chocolate
          23 lipnja, 2020

          Svakako dupla doza, a ako ćete raditi i neke dekoracije, onda i više, 8 bjelanjaka

  • Danijela
    6 svibnja, 2017

    Može li se u slastičarsku kremu može umiješati Mascarpone i šlag (oboje)?

    • Matejka_Like Chocolate
      7 svibnja, 2017

      Može, naravno. Šlag sam pokušala, mascarpone nisam – no to je u biti ista stvar, samo je mascarpone gust skroz pa ne vidim problem…

  • Amar
    7 svibnja, 2017

    Sve ok

  • danijela
    13 srpnja, 2017

    Bok,zanima me dali je dosta količina Swiss meringue buttercream za kalup 26cm?

    • Matejka_Like Chocolate
      13 srpnja, 2017

      Da ako samo premazujete, ako ćete i ukrašavati, dodala bih bar još jedan bjelanjak.

  • Dragana
    20 kolovoza, 2017

    Jao pa ovo je divno. Mnogo hvala divna ženo. Pravim sinu neke kolacice za 1 rodjendan j ovo mnogo pomaze

  • Dragana
    12 rujna, 2017

    Pozdrav super su vam recepti,moze predlog koja krema je naj bolja za premazivanje torte a da je i ukusna i cvrsta.Ne mogu da se odlucim sve su dobre.pozdrav iz Srbije

    • Matejka_Like Chocolate
      13 rujna, 2017

      Hvala :) Ja uvijek koristim i preporučam swiss meringue buttercream jer je laganiji i ukusniji od običnog buttercreama, a vrlo čvrst i postojan, koristim ga uvijek kad radim torte s dekoracijama ili bojam kreme. Malo je zeznut za pripremiti dok ga prvi put ne napravite i skužite proces, ali ako pratite korake ne bi smjelo bit problema sada (više nije jako vruće). Sretno!

  • Ilijana
    22 prosinca, 2017

    Vaš blog je odličan. Radila sam već dosta vaših recepta i uvijek su pokupili odlične komentare.
    Hvala vam i svaka čast na trudu.

    Lp

  • tatJana
    2 veljače, 2018

    Koja krema je najbolja za podlogu ako na tortu stavljam fondan(to je zela slaljenice)? Da se fondan ne bi topio?

    • Matejka_Like Chocolate
      2 veljače, 2018

      Nemam iskustva s fondantom, ali koliko znam najcesce se stavlja buttercream. Swiss meringue ni u tom smislu takodjer funkcionirao, a mozda i cvrsti ganache…

  • Suzy
    15 kolovoza, 2018

    Hvala Vam puno na ovim divnim receptima!
    Ja imam pitanje u vezi ganachea. Da li, kada koristite umjesto vrhnja kiselo vrhnje, mileram ili krem sir, također zagrijavate potonje sastojke pa ih prelijevate preko čokolade? Naime, izgleda mi neobično zagrijavati krem sir pa zato pitam. A i bilo bi zanimljivo isprobati ga na taj način.
    Hvala!

    • Matejka_Like Chocolate
      15 kolovoza, 2018

      Ne ne, u tom slučaju se čokolada otopi, malo prohladi i pomiješa s hladnim vrhnjem/mileramom :)

  • Maja_f
    23 rujna, 2018

    Hvala ti na ovoj stranici! Ti si dar s neba! :)
    Imam pitanje za ganache…
    Kako ide postupak ako zelim napraviti sa krem sirom?
    Da li je i dalje u igri vrhnje za slag ili?
    Hvala ti!

    • Matejka_Like Chocolate
      23 rujna, 2018

      Hvala :)
      S krem sirom: cokolada se otopi, malo prohladi i pomijesa s krem sirom sobne temperature. Ovisi za sto trebate kremu, mozete staviti npr. 100 g cokolade na 200 g sira i bot ce skroz ok cvrstoca :)

      • Maja_f
        23 rujna, 2018

        Predobro je ispalo i hvala!
        Ova Vasa stranica spasava nas koje ne zelimo puno komplicirati oko slastica!
        Jednostavno i savrseno! :)
        Pozdrav

  • Tamara
    11 prosinca, 2018

    Pozdrav,
    Radila bi.tortu i cijelu bi je prelila sa čokoladom ,pa me zanima da li mogu raditi po Vašem receptu za ganache kremu ili imate neki drugi recept za čokoladni preljev??
    Hvala

    • Matejka_Like Chocolate
      11 prosinca, 2018

      Hm, njsam nikad cijelu tortu bas preljevala… ganache vam je ok, a mozete i samo otopiti cokoladu s uljem pa kao glazuru napraviti… nisam sigurna kako ce to izgledati doduse :)

  • Zdenka
    15 travnja, 2020

    Bravo, bravo hvala vam velika ovo mi je bilo potrebno. Sve kreme jako temeljito i jednostavno objašnjavate. Spremila sam u moju arhivu ali na visokom mjestu. Opet hvala od❤. Poljubac iz Splita

  • Martina
    5 svibnja, 2022

    Pravila sam bavarsku po ovom receptu i 2 puta bacila..
    Bas sam ostala razocarana..
    Jednostavno je ostala rijetka kao sirup.. Ne znam u cemu je problem

    • Matejka_Like Chocolate
      6 svibnja, 2022

      Nekoliko stvari je važno: da se dobro izmiksaju žumanjci sa šećerom, da se krema kuha dugo na laganoj vatri uz stalno miješanje kako bi se zgusnula, i na kraju da se doda želatina – ako to sve pratite, krema bi trebala ispasti super :)

  • Milka
    30 rujna, 2023

    Suuuper bas vam hvala sve na jednom mjestu … kad god sam tražila neku dobru kremu za torte uvijek hrpa recepata pa se izgubim…. a nikad nešto ovako konkretno i jasno da se zna šta je šta … savjeti i recepti su suuuper puuuno ste mi pomogli. Lp Hvaaala !

  • Cicka
    13 prosinca, 2023

    Pitate me šta mislim, pa mislim da je sajt prelep , treba vremena za proučavanje , pozdrav iz Srbije i puno sreće, zdravlja i uspeha u Novoj 2024. godini .