[mc4wp_form id="5389"]

Jetrena pašteta i naš Božić

Ovih blagdana nam nekako svima treba malo ekstra topline i bliskosti, zar ne? Malo se više trudimo da sve bude lijepo i fino, da udovoljimo djeci, bor kitimo koji dan (ili tjedan) ranije, a kuće nam mirišu na cimet, klinčić i đumbir od kraja studenoga. Zato me jako razveselila kampanja mesnica Ravlić pod imenom 60 Božića zajedno – naime, kako Ravlići (kako ih ja od milja zovem) ove godine slave čak 60 godina postojanja, cijelu su godinu posvetili upravo uspomenama na trenutke provedene uz finu hranu. Božićni blagdani okupljaju obitelj za jednim stolom, okruženu mirisima i okusima koje dijele godinama i koji su dio njihove tradicionalne božićne priče.

Božić svake godine slavimo na isti način, a nadamo se toplo da ćemo uspjeti i ove. Obožavam naše Božiće u krugu obitelji, posebice od kada su tu naša djeca i bratov sin, tada je sve dobilo neki novi značaj.

Naše slavlje traje dva dana – na Badnjak i Božić – i sve radimo zajedno. Zajedno kitimo mamin bor, zajedno slažemo poklone (nakon što djeca zaspu), zajedno kušamo prve kolače (mama nam da okrajke), ručamo, pričamo, pijemo kavu, šećemo po Karlovcu da vidimo kako je okićen… a na Božić zajedno doručkujemo kod mog brata i njegovih. Oni obično pripreme nareske, kolače i kavu, a mi donesemo nešto da pridonesemo – mama francusku salatu, a ja što mi je već aktualno te godine (ne stignem ponavljati recepte jer ih imam sto u planu uvijek). Ove godine nosim ovu prefinu jetrenu paštetu, mislim da će se super uklopiti za božićni doručak.

Zajedno i otvaramo poklone, što je djeci omiljeni dio – a mi odrasli još uvijek nekako najviše volimo to okupljanje oko stola, finu hranu, tanjur pun božićnih kolačića kojih se zna skupiti i preko 20 vrsta. I razgovor, puno razgovora, o svakodnevnim i manje svakodnevnim temama. O tradiciji, o tati, o baki, o poslu ili o sportu, razgovor uvijek teče kao i svaki puta kad se skupimo.

Ove godine se viđamo manje. Znate zašto, ne moram naglašavati. Nedostaju mi. Sve što želim ovih blagdana je da svi budemo zdravi da se možemo vidjeti, u najužem mogućem sastavu i uz sve mjere opreza, kako bi taj razgovor oko stola potekao. Niti jedan poklon nije bolji od toga.

Sretan vam Božić, dragi ljudi! Ispunite dom najljepšim mirisima, smijehom i veseljem, baš kao da je sve kao i inače – čak i ako vaši ljudi nisu pored vas. Želim vam sve dobro <3

U suradnji s Mesnom industrijom Ravlić.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
  • Tereza
    14 siječnja, 2021

    Hvala puno na receptu. Jako ukusna pašteta, svima nam se svidjela.Odraslima i djeci. :)