Print

Praline od bijele čokolade sa želeom od malina

Sastojci su dovoljni za 20-22 kom

Ingredients

Sastojci

 • 200 g kvalitetne bijele čokolade
 • 100 g malina može zamrznute
 • 30 g šećera
 • 1 žličica ekstrakta vanilije
 • 1 žličica želatine u prahu + 2 žličice vode

Instructions

Upute

 • Prvo pripremite žele: Želatinu prelijte s dvije žličice vode i pustite da nabubri 5-10 min. Maline, šećer i vaniliju kuhajte dok ne prokuhaju i maline ne omekšaju. Skinite s vatre, umiješajte želatinu dok se sva ne otopi. Zatim protisnite maline kroz sito kako biste se riješili koštica. Ohladite do sobne temperature, pazite jer kad se počne stiskati to će biti dosta brzo, a vi želite da bude još tekuće.
 • Čokoladu nasjeckajte što sitnije možete. 2/3 otopite na pari ili u mikrovalnoj, pazeći da se ne pregrije tj. da se zagrije najmanje što je moguće - ako topite u mikrovalnoj, vadite je svakih 10 sek van i miješajte dok se sve ne otopi. Zatim u otopljenu čokoladu umiješajte onu preostalu trećinu i miješajte dok se sve ne otopi.
 • Kalup za praline dobro operite i osušite. Ulijte u njega čokoladu, razlijte je na sve strane da pokrije stranice otvora za praline pa preokrenite naopako da višak čokolade iscuri natrag u zdjelicu. Tupom stranom noža ili špatulom sastružite višak čokolade natrag u zdjelicu. Ukoliko negdje stranice nisu pokrivene čokoladom, dodajte malo žličicom pa zakrpajte. Stavite u hladnjak na 5-10 min da se čokolada stisne. Ukoliko vam se sloj čokolade čini tanak tj. proziran na stranicama, ponovite postupak još jednom prije dodavanja malina.
 • Kad ste zadovoljni debljinom čokolade, u svaku udubinu stavite maline pazeći da ne dođu skroz do ruba čokolade nego 1-2 mm ispod. Ohladite dok se maline ne pretvore u žele, oko 20 min.
 • Za to vrijeme otopljenu čokoladu držite na sobnoj temperaturi ili malo iznad, idealno je oko 28°C.
 • Kad se žele stisne, prelijte praline ostatkom čokolade, poravnajte površinu tupom stranom noža ili špatulom i odstranite višak čokolade. Stavite u hladnjak na 1 sat pa pažljivo izvadite praline iz kalupa. To je to, dobar tek :)

Notes

Napomene:
Bitno je koristiti što kvalitetniju bijelu čokoladu, poput Callebaut čokolade.
Proces topljenja čokolade je također vrlo bitan - ona se ne smije pregrijati i mora joj se dodati udio hladne čokolade kako bi se stabilizirala i povratila strukturu. Na taj način će praline biti hrskave i sjajne, a ne žilave.
Pazite da vam maline ne budu tople dok ih sipate preko čokolade.
Bitno je da radite brzo dok vam je čokolada tekuća - ukoliko se stisne, stavite je na 5 sek u mikrovalnu. Najteže je staviti 'poklopac' jer je sve ispod njega hladno pa će se čokolada brzo stisnuti i zato morate biti jako brzi ili zatvarati jednu po jednu pralinu.