[mc4wp_form id="5389"]

Za alergičare: Čokoladna torta bez jaja, mlijeka i orašastih plodova

Tako, ja vam volim izazove… Pa sam bila izazvana kad me prijateljica zamolila da za njezinu trogodišnju kćerkicu napravim rođendansku tortu – no ne bilo kakvu, nego tortu bez jaja, bez mlijeka i bez orašastih plodova jer je malena alergična. No, curka baš ne voli voće pa nek bude čokoladna. OK. Može, hoću, nema frke. A kako da ukrasim? Kako hoćeš… OK. Može, hoću, nema frke. Ali neka bude curičasta. OK. Može, bit će, nema frke.

Odakle da počnem?

Znači prvi puta ikad, pripremala sam se i istraživala. Isprobavala sam recepte – no ne one s interneta, jer vani ima mnogo više sastojaka za ovakve torte nego kod nas, već metodom pokušaja i pogreške. Brzo sam riješila biskvit i čokoladnu kremu, no izazov je bilo pronaći dovoljno čvrstu kremu za izvana, koja podnosi oblikovanje. I nakon dosta pokušaja da to izbjegnem – ipak sam posustala i izmiksala margarin (da, da) sa šećerom u prahu za taj, tako popularni izvan naše zemlje, buttercream. Bio mi je prejak. Podsjetio me na kolače s margarinom koje smo prije jeli u (lošim) slastičarnicama. Pa sam mozgala što dodati i sjetila sam se kokosovog mlijeka – em je fino, em će ga razblažiti. I voila, ova krema je ispala super! Stvarno je lagana i pahuljasta, jako ukusna, ne osjeti se margarin – samo je treba dugo miksati da u nju uđe što više zraka i da se šećer otopi do kraja. I onda sam odahnula :)

Svejedno, torta mi je zadala par muka dok sam je radila i to primarno jer sam i dalje tražila prave omjere namirnica (kad povećaš količinu sastojaka za 5 ili više puta, znaju se ti omjeri malo poremetiti). Da bude iskrena, biskvit sam pekla dva puta. Kremu sam radila dva puta. Ukrašavala sam, srećom, jednom :) Sad barem imam dobar recept – i za vas i za sebe :)

Htjela bih samo napomenuti – ovo nije zdrava torta. Ovo je torta za alergičare – s time da su korištene namirnice koje je odobrila curičina mama. Na nekima od njih stoje upozorenja da mogu sadržavati alergene, no curka na njih ne reagira pa su za nas ok. Vi svakako koristite namirnice za koje ste sigurni da su ok za vas tj. onoga za koga radite tortu.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

16 Comments
  • Marijana
    2 ožujka, 2017

    Prekrasna torta koju planiram napraviti za dva dana no ima jedna nepoznanica ,jel velika ili mala limenka slanutka. Imam dvije male pa sad ne znam koliko mi treba aquafabe. Jel može podatak hvala

  • Katarina
    11 travnja, 2017

    Pozdrav,mozete mi reci s cim ste bojali kremu za ukrasavanje?

  • Marina
    22 listopada, 2017

    Uskoro se spremam raditi ovu tortu,pa vas molim savjet,dali u biskvitu i u kremi mogu koristiti obično (kravlje) mlijeko i dali se tada količine mlijeka mjenjaju ili ostaju iste?
    Hvala

  • Monika
    21 veljače, 2018

    Pozdrav, jesu li to wilton nastavci za ukrasavanje? Koje ste brojeve koristili?

    Hvala!

  • Iva
    23 siječnja, 2021

    Hvala za recept. Koju veličinu kalupa ste koristili?

  • Mare
    11 ožujka, 2021

    Pozdrav, nama je uz orašoide i jaje još i gluten na popisu zabranjenih sastojaka (ali eto možemo mlijeko i mliječne proizvode- wooho! :) ) pa molim za informaciju (ako znate) da li mogu brašno zamijeniti sa bezgluteinskim i kojim (universal) i mijenja mi li to količine? Taj bezgluteinski moment nam je novi u životima pa ne znam da li se takvo brašno ponaša drugačije u standardnim receptima ili? (Znam da se npr. rižino, kokosovo, laneno, tapioka, bućino i sl. brašna ponašaju puno drugačije ali me zanima baš za ta bezgluteinska zamjenska brašna ako znate.)
    Hvala!

    • Matejka_Like Chocolate
      11 ožujka, 2021

      Nažalost nisam baš u tome dovoljno, ali imate Adrijanu s bloga Bezglutenska radost koja zna apsolutno sve :) I ima super recepte, pa svakako virnite!

  • Ana
    19 travnja, 2023

    Pozdrav! Torta zvuči odlično, ali zanima me – imate li prijedlog kako napraviti voćnu kremu umjesto čokoladne, odnosno koji bi onda bili omjeri?

    • Matejka_Like Chocolate
      19 travnja, 2023

      Nemam zaista puno iskustva s ovime, sve ovisi što od hrane osoba smije konzumirati, prema tome treba onda vidjeti kako napraviti kremu. Može se na biljnom mlijeku sa škrobom, šećerom i pireom voća skuhati kao voćni puding pa u njega dodati ili masnoću ili neku vrstu šlaga… može se napraviti voćni ganache s bijelom čokoladom ako se smije… sve ovisi što se smije jesti…

      • Ana
        19 travnja, 2023

        Puno hvala! <3