[mc4wp_form id="5389"]

[VIDEO] Bavarski (pivski) pereci

YouTube video player

Danas smo tu da otkrijemo jedan misterij – kako pivski pereci i peciva dobiju onu smeđu koricu i mekanu, slatkastu sredinu? Čula sam prije par godina da se takva peciva prvo kuhaju pa onda peku i nekako mi se činilo kao prevelika gnjavaža petljati s time kad ih mogu kupiti u trgovini. No, kao i mnogo toga ovih dana, trudničke želje natjerale su me da se ipak malo detaljnije pozabavim ovim pitanjem – jer su bavarska (pivska) peciva jedna od rijetkih stvari koja mi je pasala u prvom tromjesečju. 

I tako sam se bacila u istraživanje i otkrila da je za smeđu boju odgovorna pekarska lužina, koju naravno nema baš svatko od nas kod kuće. Kako bi se u kućnoj radinosti postigao sličan efekt – podigla pH vrijednost čime se postiže efekt želatinoznosti na korici, a onda kod pečenja ona postaje smeđa – koristi se soda bikarbona. Ona pecivima daje i specifičan okus i čini ih drugačijima od, primjerice, američkih bagelsa, koji se također kuhaju prije pečenja. 

Proces je malo dugotrajniji nego kod običnih peciva, ali isplati se. Uz perece sam za večeru poslužila delicije iz Bavarske (nabavila u Lidlu) koja je i poznata po ovim perecima, a pripremila sam i umak od milerama, senfa i meda koji se super uklopio. I cimer je popio pivo. A što drugo uz takvu večeru? :) Zvuči kao dobra ideja? Pogledajte i video s uputama za pripremu, prvi nakon duuugo vremena!

p.s. Ako vam se ipak ne da petljati s pripremom, trk do Lidla gdje je u tijeku Alpski tjedan i možete ovakve perece nabaviti za manje od 2 kn/kom ;) 

Ovaj post je kreiran u suradnji s Lidl Hrvatska.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments