[mc4wp_form id="5389"]

Torta ‘mica’ od čokolade i lješnjaka (ferrero rocher)

Ovaj recept ubacujem potpuno neplanirano, no dobila sam jako puno upita za ovu tortu pa mislim da je najbolje da bude pohranjena baš ovdje na blogu.

Radila sam je za Nevinu najbolju prijateljicu iz vrtića, koju roditelji od milja zovu Mica. To mi je jako simpatično i odlučila sam se za oblik macine glave, kakav sam nedavno vidjela istražujući instagram profil Coco Cake Land. Rijetko imam prilike raditi ovakve šarene, dječje torte i zato me to baš veseli, a inače sam klasičar i volim jednostavniju dekoraciju. 

Što se okusa tiče, na dječjim rođendanima ne volim riskirati i više manje se držim istog recepta – onoga za tzv. ferrero rocher tortu tj. čokoladnu tortu s kremom od čokolade i lješnjaka. Radila sam je i za Nevin rođendan nedavno, ona je poželjela popularnu jednorog tortu pa sam tada i prvi puta (zapravo, drugi puta, prvi puta je bilo za ovo) zaronila malim nožnim prstom u fondant. Koristila sam marshmallow fondant jer je super jednostavan za izradu i držala se samo osnovnih oblika, jer nisam talent za izradu figurica, a cijelu tortu ne želim oblagati – krema mi je ipak puno ukusnija. Evo kako je Nevina torta izgledala: 

I na ovoj ‘mica’ torti sam koristila fondant za uši, oči, nos i brkove i naravno, to su bili dijelovi koje su klinci prve pojeli s torte. Ali i sve ostalo je brzo nestalo jer se torta svima svidjela. Recept je isproban nekoliko puta i možete biti sigurni da je bulletproof pa se nadam da ćete ga i vi isprobati :)

p.s. Mnogi od vas su me pitali kako sam dobila ovaj izgled mačje dlake – koristila sam tzv. grass tip tj. nastavak za dekoraciju koji se inače koristi za postizanje efekta trave. Ovdje možete vidjeti kako izgleda. 

Veljača 2019.

Nakon ove torte radila sam za svog sinčića i tortu Medo i Psić, za što sam snimila i video tutorial – pa ih dijelim ovdje da vam proces pripreme bude lakši :) A radila sam i još jednu mica macu i to nakat pa virnite ovdje.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

37 Comments
  • Nikolina
    9 rujna, 2018

    Torta je bila izvrsna!!! Hvala ti <3

  • Martina
    16 siječnja, 2019

    Pozdrav Matejka, kad radim bilo što od tvojih recepata sigurna sam da će ispasti nesto fino. Htjela bi napraviti ovu Ferrero tortu pa me zanima može li se ukrasiti, obložiti nečim drugim? Nisam baš neka ljubiteljica buttercreama niti marshmallowa

    • Matejka_Like Chocolate
      16 siječnja, 2019

      Pozdrav, možete je obložiti čime god želite – običnim tučenim vrhnjem, ganacheom, kremom od mascarponea… Što god volite.
      Jedino moram napomenuti da swiss buttercream nije ni blizu kao klasični buttercream pa možda da mu date šansu :) No kažem, čime god želite. Uzmite u obzir da je cijela tamna pa bi krema i biskvit mogli proviriti ispod tanjeg sloja npr. kreme od mascarponea.

  • Elena
    26 siječnja, 2019

    Pozdrav Matejka
    Zelela bih raditi ovu tortu,ali zelela bih je raditi na sprat za rodzendan,vidim da ste je I vi radili na sprat…zanima me kako je joj cvrstina ,dali bi izdrzala drugi sprat I fondant?
    Hvala najlepse I sve najbolje

  • Helena
    11 veljače, 2019

    A, moze li se ova torta napraviti u manjem kalupu, kao i vase ostale torte? Sa 5 slojeva biskvita?
    Silno bih je htjela napraviti, djeluje fantasticno, samo, nemam tako velik kalup :(

  • Petra
    28 kolovoza, 2019

    Pozdrav u petak planiram raditi ovu mica maca tortu, pitanje, da li je ova količina za swiss meringue buttercream dostatna za ukrasit cijelu tortu?
    I malena želi da je maca roza pa sam kupila gel boju, nju dakle nakon sto napravim kremu samo dodam u kremu ili?
    Zahvaljujem :)

    • Matejka_Like Chocolate
      28 kolovoza, 2019

      Tako je, samo na kraju dodajte i sve izmiksajte dobro. Krema ce kasnije malo potamniti pa uzmite u obzir kod dodavanja boje.
      Količina je dovoljna za tortu od 26 cm :)

  • virni
    4 listopada, 2019

    Bok, zanima me kako ste zalijepili oci, ime i zvjezdice po rubovima torte. Kako ih postaviti da izdrze neko vrijeme? Hvala na odgovoru!

    • Matejka_Like Chocolate
      4 listopada, 2019

      Samo sam ih utisnula u kremu. Krema ima maslaca pa se stisne oko fondanta

      • Nikolina
        19 veljače, 2020

        Vec sam pravila ovu tortu i bila je izvrsna :)
        Opet je dosla na red,sutra je pravim ali ovog puta bi pravila u kalupu od 20cm..trebam li peci biskvit 2 puta ili bi mogla sve odjednom?
        Torta je za nedjelju pa me zanima jel ok ako biskvite napravim sutra,umotam prijanjajucom folijom i tako drzim u hladnjaku do nedjelje ? I kakva su vasa iskustva sa zamrzavanjem biskvita ?

        • Ivana
          20 prosinca, 2020

          Pozdrav, napravila bi ovu tortu ali sa čokoladnom kremom na tortu (dječji rođendan- gradilište, bager). Mogu li sa ovom kremom kojom se puni torta, samo bez lješnjaka? Koja količina će biti potrebna?

        • Matejka_Like Chocolate
          21 prosinca, 2020

          Možete s tom kremom, mislim da bi vam za mazanje okolo bila dovoljna polovica količine iz recepta, znači povećajte sve za kremu z 50% (osim lješnjaka)

  • Ana
    10 ožujka, 2020

    Draga Matejka,
    moze li se umjesto ostrog brasna koristiti ‘All purpose’ za biskvit ?

  • Ivana
    6 travnja, 2020

    Draga Matejka,

    Ako radim sa istom kolicinom za biskvit, ali mi je kalup 18, da pecem iz 2 puta? Ili da koristim biskvit od 4 jaja (da li onda isto ispadaju 3 kore ili manje?)?
    Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

    • Matejka_Like Chocolate
      6 travnja, 2020

      S istom količinom ćete dobiti jako visoku tortu, ja bih smanjila na 4 jaja i pekla u dva puta pa imate 4 kore. Što se tiče folije, u biti vam i ne treba, možete slagati bez obruča. Ja sam koristila obruč od kalupa, to pretpostavljam imate ☺️ druga opcija je da od alu folije napravite malo deblji obruč (preklopite ju par puta) i osigurate ga spajalicama

      • Ivana
        7 travnja, 2020

        Puuuuuno hvala!!!!

    • Nina
      9 studenoga, 2020

      Izvinite, znate li možda gdje se mogu kupiti ove uši i oči za mace od fondanta, ne mogu ih naći, pa rekoh da Vas pitam gdje ste Vi to kupili, pozdrav

  • Ivana
    6 travnja, 2020

    I jos jedno pitanje
    Ako radim sa 5 kora, a nemam acetatnu foliju, da li bi mi alufolija drzala ili nesto sto bi mozda mogla imati u kuci, neki savjet?!

  • Ivana
    7 travnja, 2020

    E da, samo da provjerim (vise sama sebi nista ne vjerujem ), sve smanjujem na isti omjer kad radim biskvit sa 4 jaja?
    Izolacija dan 762722882

    • Matejka_Like Chocolate
      7 travnja, 2020

      Da, sve se proporcionalno smanjuje

      • Natalija
        15 svibnja, 2021

        Zanimaju me dvije stvari. Koliko mi treba Swiss meringue buttercreama ako želim tortu ukrasiti sa ticinom? Prvi put radim taj buttercream (radila sam do sad samo onaj od maslaca i šećera). Da li je dovoljno pola ili trećina?
        Kako imam sina, želim od torte napraviti glavu od ninja kornjače. Prekriti sa zelenom površinom i onda napraviti plavi povez za oči, oči, usta i nos. Da li da kupim gotovi ticino ili da radim fondat od tih bombona ako nisam nikad? Uvijek mu napravim tortu za rođendan, ali ustvari sam do sad uvijek loš recept odabrala pa je torta ljepše izgledala nego što je bila ukusna. Ovaj vaš recept je lijepo objašnjen pa se nadam da ću imati više sreće. Samo bih možda izostavila lješnjake jer on baš ne voli teksturu orašastih – kad mu nešto krcka pod zubima (4 godine ima).

        • Matejka_Like Chocolate
          16 svibnja, 2021

          Pozdrav, ako radite isto 26 cm, ja bih napravila buttercream od najmanje 3 jaja, za sigurnost od 4. Što se tiče fondanta, to je svejedno, kako je vama draže. Ja sam u zadnje vrijeme čak uzimala gotovi u prahu (dolcela ima), samo se pomiješa s vrućom vodom. To mi je bilo najbrže umjesto da radim samo zbog par komada ukrasa… Što se tiče okusa, ovu tortu djeca obično vole nadam se da će se svidjeti i vašem sinčiću. Sretan mu veliki četvrti! :)

        • Natalija
          18 svibnja, 2021

          Mateja veliko hvala na odgovoru! Nisam znala da postoji ta Dolcela smjesa. Veselim se isprobati još koji Vaš recept u budućnosti. :-)

  • Doris
    18 listopada, 2022

    Bok, može li se u biskvit umjesto oštrog brašna ubaciti recimo bademovo brašno? Za one koji ne smiju jesti gluten :)

  • Doris
    18 listopada, 2022

    Bok, može li se za biskvit umjesto oštrog brašna koristiti recimo bademovo brašno? Za one koji ne smiju jesti gluten :)

    • Matejka_likechocolate
      18 listopada, 2022

      nije testirano tako da je bolje da potražite neki baš bezglutenski recept za biskvit da ne riskirate

  • Jelena
    23 ožujka, 2023

    Divno izgleda! Zanima me koliko je slatka tj da li je moguće smanjiti količinu šećera u biskvita, ovo mi djeluje da je bas puno?

    • Matejka_Like Chocolate
      24 ožujka, 2023

      Hvala puno :)
      Možete probati (ja nisam testirala s manje), no to je velika torta i ide dosta gorkog kakaa u nju pa biskvit mora imati više šećera – iako za 6 jaja to i nije toliko puno kad se radi o biskvitu.

      • Jelena
        25 ožujka, 2023

        Hvala puno! Radila sam sa 250 g šećera u biskvita i bila
        je jako ukusna. Medo je pun pogodak, bez videa ne bi nikako uspjela
        Hvala

        • matejka_likechocolate
          27 ožujka, 2023

          Super, drago mi je :)

  • Edita
    17 studenoga, 2023

    Može li se swiss meringue buttercream bojati dodavanjem kakaa umjesto bojama ako želimo postići smeđu boju?