[mc4wp_form id="5389"]

Naopaki kolač s jabukama (bez bijelog brašna i šećera)

Kasno navečer je, sjedim za računalom i smišljam što ću iduće objaviti na blogu. Gledam tri recepta spremljena u skice, kad ono – sva tri s jabukama :) Ove godine, mamine jabuke su baš divno rodile i zatrpani smo (za naše pojmove) finim, domaćim, netretiranim jabukama koje svaki dan jedemo svježe, ali i smišljamo načine kako ih potrošiti. Za svako, ali svako druženje spremam nešto s jabukama, a mamine štrudle smo u ovih mjesec dana pojeli koliko nismo u cijeloj godini. 

Ispada da se žalim, no nije tako :) Obožavam jabuke i kolači s jabukama su mi među omiljenima – prvenstveno jer odlično podnose smiješne količine cimeta, začina kojeg bih utrapala u sve slatko što jedem. To dokazuje i količina recepata s jabukama na mom blogu – pogledajte ih OVDJE – a novi dolaze uskoro. 

Danas dijelim s vama jednu zdraviju verziju naopakog kolača od jabuka, u kojem kombiniram heljdino i integralno brašno za divni, orašasti okus biskvita, te kokosov šećer koji mu daje karamelastu notu. Već sam pisala o kokosovom šećeru i gdje ga možete pronaći (u dm-u, mulleru, sparu, online trgovinama zdrave hrane itd., cijena je oko 30 kn za 250 g), no možda da navedem i nekoliko njegovih prednosti u odnosu na bijeli šećer: Kokosov šećer dobiva se iz kokosovog cvijeta pri čemu u procesu proizvodnje minerali i vitamini koje sadrži ostaju čitavi. Sadrži zavidne količine željeza, magnezija i cinka te utječe na smanjenje apetita i regulira omjer kolesterola u krvi, a ima i nizak glikemijski indeks. Jako je fini i s njime se postupa kao s običnim šećerom, ali daje malo karamelasti okus koju se super uklapa u većinu deserata. 

Što se pak kolača tiče, morat ćete probati sami. Već znam da ćete me pitati za zamjene brašna, no ja bih preporučila da idete s ovom kombinacijom jer daje baš ugodan okus i teksturu. No naravno, u eksperimentiranju je čar kuhanja ;)

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Nema komentara