[mc4wp_form id="5389"]

[video] raženi avokado brownies (bez bijelog šećera)

Danas se u kategoriji ‘Zdravije’ ponovno bavimo browniejima. Imam osjećaj da nikad dovoljno recepata za čokoladne kolače, a zdravije varijante koje imaju okus kao nezdravije su posebno dobrodošle :) Već sam se bavila browniejima u zdravijoj verziji (čak bez brašna) i recepta se možete prisjetiti ovdje, no ovi su mi možda još i bolji, nešto sočniji i ukusniji. 

Ovaj puta sam koristila brašno, i to raženo koje je bogato vlaknima, a sadrži manje škroba i glutena od pšeničnog brašna. Također, raženo brašno je poznato po tome da dulje zadržava svježinu hrane pripremljene njime, a tome mogu posvjedočiti upravo ovim kolačem koji se odlično držao i četiri dana nakon pripreme, pod alu-folijom u hladnjaku. Nakon toga smo ga slistili, a jedini razlog što je uopće izdržao toliko nepojeden – je to što nismo bili kod kuće :) Zreli avokado kolaču daje masnoću i kromoznost pa nakon pečenja ostaje sočan, a kombinacija datulja i javorovog sirupa ili meda je odgovorna za finu, prirodnu slatkoću. 

Još bih samo napomenula da vrijeme pečenja određuje hoće li ovaj brownie biti više ‘biskvitast’ ili više fudgy. Ovi kolačići na slikama spadaju u drugu kategoriju, a pekla sam ih 27 minuta, dok sam pri prvom isprobavanju recepta pekla 30 min i ispali su nešto suhlji i rahliji, no i dalje odlični. Sami odlučite što vam se više sviđa (ili će vaša pećnica odlučiti za vas – jer svaka je drugačija) :) 

Da čujem, hoćete li isprobati? 

p.s. Virnite i u novi video s uputama za pripremu, a ako vam se sviđa, pretplatite se na moj YouTube kanal kako biste dobivali obavijesti o novoobjavljenim videima. 

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Comments
  • Ilijana
    3 listopada, 2018

    Da li možemo nešto drugo umjesto datulja ili možemo bez njih?

    • Matejka_likechocolate
      3 listopada, 2018

      Da, mozete ih potpuno zamijeniti javorovim sirupom, samo pazite na konzistenciju, mozda ce trebati koji dekagram brasna vise. Druga opcija – kokosov secer :)

      • Ilijana
        4 listopada, 2018

        Hvala vam na odgovoru!

  • Dusica
    7 listopada, 2018

    Odlican recept, kao i obicno:) Adaptiran sa GF brasnom, ali i dalje predivan:)

    • Matejka_likechocolate
      7 listopada, 2018

      Hvala hvala, bas mi je drago :)

  • Biba
    11 listopada, 2018

    Jutros u 9 je ovaj brownie uleteo u moju rernu i evo sada se lepo sladim uz šoljicu kafe :) Ukusan je i sočan je ali je meni od jutros trebalo nešto malo sladje pa sam ga malkice ali stvarno malkice posula prah-secerom i tako moj avokado brownies nije bez belog šećera….xexexexe!!!Sve ukupno sam vrlo,vrlo zadovoljna ukusom koji mu daje ražano brašno i toplo ga preporučujem svima koji žele da pređu na zdraviju ishranu bez belog brašna i belog šećera kad god je to moguće.Hvala Vam Matejka još jednom za još jedan lep i zdrav recept :)Pozdrav od Bibe

  • Nikolina
    21 studenoga, 2018

    Hi, hvala na receptu! Sigurno ću ga probati ponovo napraviti kako spada, a neka moja kombinacija ovog kolača se upravo peče. Večeras sam ga isforsirala jer nisam imala raženo brašno ni kokosovog ulje. Umjesto kokosovog ulja sam stavila maslac, a umjesto raženog sam stavila ostatak integralnog brasna kojeg sam imala i skroz samljevene zobene žitarice do mase koja mi je nedostajala. A eto vidit ćemo..

  • Saša
    22 studenoga, 2018

    Pozdrav, može li integralno raženo brašno?