[mc4wp_form id="5389"]

[Video] Najpoznatije slastice svijeta: Tarte Tatin

YouTube video player

Danas putujemo na zadnju destinaciju iz serijala Najpoznatije slastice svijeta u suradnji s Podravkom :) Putovanje je bilo divno, naučili smo mnogo i svašta novo i fino isprobali – a putovanje završavamo u koljevci slastičarstva, Francuskoj. Mogla sam odabrati razne divne slastice i zaista mi je bilo teško odlučiti se za samo jednu, no Tarte Tatin je jedan od mojih omiljenih kolača i željela sam zaista istražiti više o njemu i pripremiti ga onako kako je pripreman nekada. Naravno da nisam mogla u potpunosti prenijeti recept i metoda kakva je izvorno, no ovaj način pripreme je jednostavan i tart ispadne baš kako treba.

Za one koji ne znaju: Tart Tatin je preokrenuta pita od jabuka koja se sastoji od karameliziranih jabuka i prhkog tijesta. Jabuke se karameliziraju u posudi debljeg dna, zatim se prekrivaju slojem tijesta i peku u pećnici. Nakon pečenja, pita se izvrne na tanjur i posluži s malo sladoleda ili creme fraichea (kod nas ga nema, ali mileram je sličan).

Možda ste već čuli priču o ovom tartu, kako je nastao no evo, ja ću je ponoviti. Tarte Tatin je zapravo slučajni kolač, kao što si i mnoge poznate slastice. Postoji zapravo više verzija priča o njegovom nastanku no najpopularnija je ova: Dvije sestre, Francuskinje, Carolina i Stephanie Tatin vodile su mali hotel u Lamotte-Beuvronu, malom ruralnom gradu u Francuskoj. Starija sestra, Stephanie, vodila je kuhinju te bila poznata po svojoj karameliziranoj, savršeno prhkoj piti od jabuka. Jednog dana, usred sezone lova, u gužvi je zabunom predugo kuhala jabuke pa su se malo previše karamelizirale no odlučila je spasiti stvar stavljajući na vrh tijesto te izvrčući pitu na tanjur za posluživanje – i oduševila svoje goste. Slavu je pak ova pita stekla nakon što ju je na svoj jelovnik uvrstio restoran Maxim’s iz Pariza. Počast sestrama Tatin odali su time što su tart nazvali La Tarte des Demoiselles Tatin: pita dviju neudanih sestara Tatin.

Hotel Tatin posluje i danas te, naravno, poslužuje svjetski poznatu pitu.

SVE RECEPTE IZ VIDEO-SPECIJALA MOŽETE PREUZETI I U OBLIKU PDF KNJIŽICE OVDJE.

Ovaj post je nastao u suradnji s Podravkom.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Nema komentara