[mc4wp_form id="5389"]

Breskvice

U životu sam napravila stotine različitih slastica – ali breskvice, koje obožavam od djetinjstva, nisam nikad. One su rezervirane za moju mamu, koja ih radi svakog Božića. Ove godine sam je tražila recept i pripremila ih sama – a Neva mi je prepričavala kako je ona ‘ono jednom’ s bakom umakala keksiće u prozirnu i crvenu tekućinu i valjala u šećer. Pokazala mi je točno kako se to radi, jer ja sam ‘radila krivo’. Evo, sada znam točno kako se rade, onako kako ih radi njezina baka i kako će ih i ona jednog dana raditi kada bude velika. Jer breskice se ne zaboravljaju, breskvice ostaju omiljeni dio svakog tanjura s kolačima :)

Postoje različite verzije nadjeva za breskvice no mi uvijek odabiremo ovaj čokoladi s mrvicama keksa. Dovoljno je čvrst da lijepo slijepi kekse, a super paše uz aromu ruma i jagode. I naravno, uz čašu hladne Jamnice koja se uvijek nađe na sredini blagdanskog stola.

Post je nastao u suradnji s Jamnicom.

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
  • Dani
    4 siječnja, 2022

    Ja sam jedna od onih koja nikad nije shvaćala kako netko može voljeti te breskvice… ali eto mužu za ljubav uhvatila se u koštac i s njima… ovaj recept je odličan, besprijekoran! Samo bih dodala par napomena za bolju, lakšu i ljepšu izvedbu, možda nekome pomogne: (1) od ohlađenog tijesta sam dio po dio valjala u valjak i kao njokice rezala i onda svaku samo kratko zavrtila i na pleh – puno brže ide; (2) meni je oba puta falilo kreme pa sam količine povećala (100 g čokolade i ostalo prilagodila) i još sam dodala malo ruma, meni paše iako nije neophodno; (3) prije valjanja mokrih breskvica u šećer, ostavila sam ih da odstoji svaka minutu-dvije – tada tijesto ipak malo upije pa se ne gruda šećer nego baš izgledaju lijepo. Ja sam radila male bombice koje u jednom zalogaju se jedu, tako daje svaka kuglica prije pečenja bila 5-6 g i pekla sam ih na 175 stupnjeva 6 minuta. Uglavnom, dokaz da breskvice čak i onim najtvrdokornijim kremoljupcima mogu biti itekako fine!!!

    • Matejka_Like Chocolate
      4 siječnja, 2022

      Hvala puno na tako odličnim savjetima :) I drago mi je da vam se recept svodio!

      • Ira
        15 prosinca, 2023

        Može li se dodati orahe u punjenje i u kojem udjelu bi preporučili?