[mc4wp_form id="5389"]

[VIDEO] Nastavci za ukrašavanje kolača i torti kremom

YouTube video player

Jedan od najjednostavnijih i najefektnijih načina za ukrašavanje torti i kolača je pomoću nastavaka za istiskivanje kreme. Iako još itekako moram izbrusiti svoje ‘piping skills’, u ovom postu vam donosim svoj nespretni pregled najkorisnijih nastavaka s primjerima recepata u kojima sam ih koristila. I to u foto i video formatu :)
(Ako još niste, možete se pretplatiti na moj Youtube kanal kako biste dobivali obavijesti o novim filmićima koje uploadam :)

Prijeđimo na temu. Prva stvar koju trebate ako koristite ovu tehniku ukrašavanja su vrećice za ukrašavanje (jednokratne ili višekratne), te nastavci za ukrašavanje (piping tips ili piping nozzles). Također, možete koristiti onaj aparatić koji su koristile naše mame, imam ga i ja ali mi je skroz nepraktičan. Ja kupujem preko ebaya jednokratne vrećice jer ne volim višekratne. Nastavke skupljam već duže vremena, imam jedan komplet od 24 koji sam uzela isto preko ebaya, no najviše koristim one xl veličine koje sam kupila u Lidlu kad su imali na akciji. Ti su najpraktičniji za dekoraciju cupcakesa koje često radim.  

Nastavci se u principu dijele na zvjezdaste – otvorene i zatvorene, okrugle i one koje ja zovem ‘svi ostali’ jer ih rijetko koristim. To su nastavci za oblikovanje listića, latica, trakica itd. Ja sam se ovdje osvrnula na najosnovnije, najkorisnije i meni najdraže. 

Pogledajte filmić, a niže i detaljnije opise i primjere. 

Zatvoreni zvjezdasti

Koriste se za sve i sva i sigurna sam da su najučestaliji. Ima različitih veličina i vrsta, s 3-10 rezova možda ima i više, ne znam) za postizanje različitih efekata. S njima možete raditi puslice, cupcakese, dekorirati torte na razne načine, rozete (kao na ovoj mojoj torti) i ako birate koje nastavke uzeti – zatvoreni zvjezdasti su najsigurniji odabir. 

Otvoreni zvjezdasti

Kao i zatvoreni, ima ih mnogo veličina i vrsta, a ja koristim samo dvije – klasični veliki zvjezdasti nastavak koji većinom koristim za cupcakese i srednje veliki french tip – to je ovaj s puno malih reckica – koji naprosto obožavam. Trenutno sam u lovu na XL verziju istoga, no teško ga je naći pa još tražim. Taj mi je najdraži jer je stvarno dekorativam i izgleda jako efektno i na tortama i za puslice, mini cupcakesima, kolačima itd. Držite fige da nađem XL verziju :)

Razno razni

 Izdvojila bih nekoliko od mnoštva ovih ‘ostalih’ nastavaka – iako su to oni koje nikada ili zaista rijetko koristim. Recimo nastavak za postizanje efekta trave (predzadnji na prvoj slici) je jako fora, jer može kreirati zanimljiv efekt, jedino je dosta teško kontrolirati oblik. Onda ovaj zadnji na prvoj slici, to je nastavak za ruffle cake koji je u zadnje vrijeme jako popularan. On daje efekt nabora. Meni se to baš ne sviđa :) Zatim ima taj neki zatvoreni zvjezdasti koji ima dvostruku reckicu, kao slovo w, taj korristim za cupcakese, recimo za ova dva gore na slikama. Zatim ovaj treći na prvoj slici koji ima kose recke, taj je skroz fora, iako zapravo u konačnici izgleda samo malo zanimljivije od zatvorenog zvjezdastog. I tako… ima ih :)

Okrugli nastavci

Last but not least su okrugli nastavci. E njih ima stvarno u svim veličinama. Od njih mi je najdraži vrlo mali kojim s emože postići efekt biserića tj. malih kuglica, mogu se formirati cvjetići ili lijepe uske ravne linije, a super je i za pisanje kremom ili čokoladom. Onaj najveći je dosta koristan, posebno za punjenje torti, ali pazite kad radite s čokoladnim kremama jer hrpiuca koju taj nastavak formira podsjeća malo na nešto ne baš apetitlih ;) 

I to je to. Nadam se da sam vam dala bar okvirni pregled nastavaka i motiv da se pozabavite ovom tehnikom dekoracije. I samoj sebi sam dala, jer definitivno ne znam dovoljno o tome i nisam dovoljno vješta. Korak po korak! (kad postanem bolja, obnovit ću ovaj post)

P.S. Cupcakese za snimanje ukrašavala sam buttercreamom, tj. kremom od maslaca. Inače nikad ne koristim tu kremu je rmi je premasna i preslatka (sastoji se od 200 g maslaca i 500 g šećera u prahu uz dodatak ekstrakta vanilije, malo mlijeka i boje za hranu), ali odlična je za ovaj tutorial jer je čvrsta i postojana. 

Što vi mislite?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Comments
  • Darko Kontin
    20 veljače, 2015

    Sve ih doma imam, ali do sada nisam imao pojma koji je za što. Već ih napamet koristio :D Hvala na uputama

  • Sanja
    26 veljače, 2015

    Vrlo interesantan video, odličan za početnike, poput mene :)
    Kao što ste i sami rekli da vam je ova ‘buttercream’ krema preslatka i premasna, koju kremu bi mi mogli preporučiti ?

  • Sara
    31 siječnja, 2016

    Odličan video! :)
    Možete li mi reći gdje ste kupili L nastavke? Nigdje ne mogu pronaći veće od M.

  • Ivana
    15 veljače, 2021

    Pozdrav! Nisam na koncu shvatila koji nastavak je prikazan ispod podnaslova Otvoreni zvjezdasti – klasični veliki zvjezdasti nastavak ili srednje veliki french tip, odnosno nije mi baš jasna razlika između ta dva? Hvala na odgovoru!

    • Matejka_Like Chocolate
      15 veljače, 2021

      Otvoreni zvjezdasti imate na fotografiji, a french je onaj s puno malih sitnih zubaca, prikazan je u videu na 23. sekundi